0%

Хижа "Добрила"

statuetka-min

Хижа Добрила е с категоризация три еделвайса и наградена с отличие за “Най-добра туристическа хижа в България за 2018 година”

Бисер в Стара Планина

Добрила е кръстопътно място, при което се събират и разделят всички пътища и пътеки в района. Една от най – високо разположените хижи в Стара планина “Национален парк Централен Балкан” в седловината между вр. Добрила и вр. Амбарица. Надморската височина на областта е 1804 м.н.в. Граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” – “Стенето” от северозапад и “Стара река” на (югоизток). Построена е от сопотските туристите през 1928 год. По-късно е опожарена като сградата й е разрушавана и на два пъти отново възстановявана след унищожителни пожари през 1933 и 1943 г. а след това е изградена от камък. Хижата и едноименния връх са наречени на легендарния Добрил войвода. Възстановена е стара сграда с изцяло ново строителство и обзаведена в пълен лукс, водоснабдена е и e електрифицирана от градската мрежа. В момента хижа Добрила е модернизирана, цялата хижа е отоплена с централно парно на пелети има изградена оптична мрежа, за цифрова телевизия и високоскоростен интернет подходящ за тиймбилдинг и работа.  Разполага със 70 места за настаняване, кухня ,бюфет и столова, вътрешни санитарни възли и бани. През по голямата част от годината до хижата се достига лесно благодарение на седалков лифт от град Сопот или пеша по маркирана пътека. 

През зимата пристигането на хижата става чрез атракционно извозване със снегоход – Ратрак по 8-10 човека на курс от втора станция на въжения лифт, ако времето позволява и има достатъчно сняг. Хижа Добрила е изходен пункт за хижа Дерменка , хижа Васил Левски и хижа Амбарица. През върховете Амбарица(2166м), Купена(2169м) и Костенурката(2035м) през зимата или подсичайки ги през лятото през местността Топалица. Също така с преход от около три часа се стига до Крали Маркова дупка. Маршрутът от хижа Добрила до връх Ботев минава по алпийското било на Стара планина. Той е най-трудният от всички варианти за изкачването на старопланинския първенец. Но пък е най-вълнуващият. Върви нагоре и надолу през върховете Левски (Амбарица, 2166 м), Малка Амбарица (2143 м), Купена (2169 м), Кръстците (2035 м), Костенурката (2035 м), Жълтец (2227 м), Млечния чал (2255 м), и Безименен (2171 м). 

Хижа Добрила е пункт от европейския маршрут Е3. Част от маршрута попада в резерват а природата около хижата е неописуемо красива.

Нова част

Новата част е разположен в непосредствена близост до хижата. Представлява масивна нова сграда с централно парно отопление. Разполага с 16 двойни стаи ,от които 8 стаи със собствени санитарни възли и бани и, 8 стаи с общи. Механа с традиционна българска кухня, бар, камина и барбекю за чевермета по заявка.  Комплексът е подходящ за обучения, семинари, тийм-билдинг, зелени и бели училища. Организиране на семейни, бизнес празненства и сватби. Идеално място за индивидуални, групови почивки и много туристически и планински преходи.

Връх Д0брила

Връх Добрила е нисък и горист, издига се от запад на самата хижа. Наименованието на хижата идва връх Добрила, чието име пък е свързано с местния сопотски войвода Добрил, бродил с четата си из близката околност. Според местните предания и легенди, за да спечели любовта на красива девойка, войводата трябвало да я изнесе на ръце до близкия връх. Добрил успял да я изкачи до темето му, но там издъхнал от преумора и бил погребан в местността на запад от върха, която и до днес се нарича Гроба.   Връх Добрила при хубаво време и добра видимост предлага неповторими гледки към Северна и Южна България.

Сред буйна , дивна красота, сгушена в Стара планина - приютява , дава сила хижата с името "ДОБРИЛА"! Спокойствието там живее, Мирът е постоянен гост, без глас , душата пее и за щастието вдига тост ! Всеки там дома открива, приятел е и всеки непознат: Човешкото - човек разкрива, при усет на планински аромат ! Сърцето смело черпи сила, реещо сред дивна красота, при хижата с името "ДОБРИЛА" сгушена в Стара планина!

Отзиви от нашите гости

Ето какво казват нашите гости след посещение в хижата

Nasko Vasilev

Nasko Vasilev

Отзив от Google

добре поддържана хижа, стаята беше чиста, банята беше добре оборудвана, храната в ресторанта беше ок, това че може да се плаща с карта е просто страхотно, възможност за изпиране на дрехи срещу заплащане, персонала в хижата е страхотен! усещането е като в 5 звезден хотел 😉

Momchil Tonchev

Momchil Tonchev

Отзив от Google

Добра храна, страхотни гледки в близост и добри условия за нощуване. Наличен е wi-fi в целият район около хижата.

Tatqna16

Tatqna16

Отзив от Google

Изключително сме доволни от престоя си! Хижата е разположена на много красиво място. Персоналът бяха много любезни и усмихнати. Има всички удобства, с удоволствие бихме посетили отново!

Rosen Peychev

Rosen Peychev

Отзив от Google

Свети от чистота, богата кухня, приветлив персонал, не сме видяли стаите, но това което видяхме е пълни 5точки!

Ваня Енева

Ваня Енева

Отзив от Google

Хижата е много добре поддържана, с всички необходими удобства. Храната е изключително вкусна. Природата е уникална! До хижата се достига лесно с въжен лифт и след това лек преход, подходящ и за деца.

+

Настанявания

Задължителните полета са последвани от *